A New Build Atrium

Published on 28th June 2017
Today, we’re taking a look back at one of our favourite projects; an award winning new build atrium set in the beautiful Welsh countryside. Our atrium provides a link between two solid wings of it’s new build host building, and provides a beautiful space to sit and enjoy the views.

Before

Jenkins Brief
To work alongside Architect; Owen Lloyd, and Structural Engineer; Andrew Thomas, on the construction of a new build home for Mr and Mrs Jenkins. Apropos were commissioned to design a structure which would both compliment the intended building style of the house and create a visually stunning focal point whilst also acting as a connecting structure between the two main areas of the house.

During

Jenkins ProcessAs the host building in question was yet to be built when the Apropos design team were first introduced to the project they were given a lot of artistic licence and limitations were scarce. Mr and Mrs Jenkins wanted their finished structure to act as the main architectural feature and so their designers suggested an atrium would be the best way to make such a bold statement. The atrium was planned in alignment with the pitch of the two supporting buildings which would sit either side and all three aspects of the house would be equal in height; thanks to the double storey aspect atria offer, allowing the natural light to flow throughout the whole building.

After

Jenkins-21

The result is a vast and spacious structure which acts as a connecting room between the two main wings of the house. The atrium is light and airy creating the feel of relaxing summer days all year round and allowing Mr and Mrs Jenkins access to their now large landscaped garden come rain or shine. The clients use their atrium as both an entrance hall to their home and a place to escape from the other busy areas of their home. The finished structure is breath taking and the unique properties of this project showcase Apropos’ bespoke nature and ability to marry modern architecture and technology with more traditional building styles.

Location: Langland, Swansea | Dimensions:  12m x 4m, 5.10m Eaves and 7m Ridge | Colour:  RAL 7015, Slate Grey | Features:  3 Leaf Bi-folding doors, Automatic Ventilators x 8.

If you’ve been inspired by this new build project, get in touch with us today on 0161 342 8206, or download our buying guide here. 

Return to Blog

Share:

©2017 Apropos Conservatories Ltd

Website by Clicky Media