A Look Around The Barton Project.

Published on 22nd January 2014

There is a belief that in architecture and interior design everything should flow. For most, the idea of fluidity and cohesion comes from a consistency of styles; you wouldn’t, for instance, augment a pretty Georgian manor house with a cubist concrete extension. However, sometimes diversity has a magnetism all of its own and it is when people are prepared to experiment in a measured way that great architecture is born.

traditional conservatory by Apropos

It is safe to say that there was nothing unusual about the Barton Project. A well-proportioned redbrick detached house on the Isle of Wight, the building served its owners well, but they had always felt that the property was lacking in light. With small standard windows and a set of sliding doors providing the only apertures, the interior felt dim and stuffy, despite being generously sized. With a wish to enhance their home with a more open-plan feeling, the family turned to Apropos and a redesign mission commenced.

Lean to glass and aluminium extension by Apropos.

The owners of the Barton Project had a clear idea of what they wanted; a traditional style conservatory to the side of their home and a large glazed kitchen and utility extension, which would span the entire back length of the building, allowing light to penetrate deep into the ground floor. The Apropos designer worked closely with the Bartons, using their ideas and adding to them, creating two distinct additions to the house which don’t just boost the functionality of the property, but also the appearance and the atmosphere.

Traditional Conservatory Interior by Apropos

While the traditional side conservatory employs a colour-matched brick base, allowing all sides of the structure to be utilised, the kitchen/utility lean-to takes a different path. Still delivering the light-filled space desired by the Project’s owners, the design has been bettered by the addition of five and ten-leaf Aprofold doors, which fold and slide to the side, allowing the back of the house to be completely opened.

Kitchen Extension by Apropos

Both Apropos structures have been rendered in Pilkington Activ Clear self-cleaning glass and slate powder-coated aluminium, which unite the disparate designs, giving the building the aesthetic interconnectivity that is so much desired. They also feature automatic ventilation, which ensures that the rooms maintain a comfortable temperature throughout the year.

Kitchen Extension by Apropos

Before the addition of the Apropos extensions, the Barton Project was a perfectly pleasant and serviceable home. Now, it is a home to be envied. The kitchen and utility lean-to has become a ‘family meeting ground,’ an attractive, airy and bright home hub. Conversely, the side conservatory is used as a glazed snug; a place to relax, switch off and be content. Together, the existing house and Apropos extensions make a statement; architectural flow can be found in many ways, but the most important thing is to have home that gives you the space you want and need.

If you would like to order your free copy of Apropos’ brand new 2014 brochure please click here or call us on 0161 342 8200. To book a complimentary design consultation with our highly regarded design team please click here.

Return to Blog

Share:

©2017 Apropos Conservatories Ltd

Website by Clicky Media